kaikki taiteen tekeminen alkaa .

Akryylivärien perusteet

akryylivärien perusteet

Akryylimaalauksen perusteet

Tässä oppaassa kerromme sinulle akryylimaalauksen perusteet. Näillä ohjeilla pääset hyvään alkuun – ilman aikaisempaa kokemusta.

 

Pohjan valinta akryyliväreillä maalaamiseen

Akryylivärit ovat monikäyttöisiä ja ne tarttuvat hyvin moniin erilaisiin pintoihin. Suosituimpia pintoja on normaalit maalauspohjat, puulevyt, paksut pahvit tai akryyliväreille tarkoitetut paperit.

MAALAUSPOHJAT. Meillä myynnissä olevat maalauspohjat ja kangaspahvipohjat on pohjustettu yleispohjusteella ja niihin voi maalata akryyliväreillä suoraan. Jos teet itse maalauspohjan ja käytät siinä pohjustamatonta kangasta niin suosittelemme pohjustamaan sen esimerkiksi gessolla.

PAHVIT JA PUULEVYT. Pahveja ja puulevyjä ei ole välttämätöntä pohjustaa ennen akryyliväreillä maalaamista. Joskus kuitenkin halutaan esimerkiksi puulevylle tasainen väripinta pohjalle. Tällöin suosittelemme käyttämään pohjusteena gessoa. 

PAPERIT. Jos haluat maalata akryyliväreillä paperille suosittelemme käyttämään erityisesti akryylimaalaukseen tarkoitettuja papereita. Akvarellipaperit ovat toinen hyvä vaihtoehto akryylivärien pohjaksi.

HUOM. On hyvä huomata, että akryylivärit eivät tartu ns. rasvaisille pinnoille. Niinpä esimerkiksi vanha öljyvärimaalaus ei sovellu akryylimaalauksen pohjaksi sellaisenaan.

Akryylivärien valinta

Akryylivärejä on myynnissä melkeinpä jokaisessa tavaratalossa ja kirjakaupassa. Kun haluat päästä kunnolla akryylimaalauksen ytimeen niin halvimmat värit kannattaa jättää ostamatta. Halvoissa väreissä väripigmenttien määrä on niin vähäinen että halutun lopputuloksen saaminen on haastavaa ja jopa turhauttavaa. Kun panostat korkealaatuisiin väreihin niin värejä kuluu vähemmän ja maalaaminen on huomattavasti miellyttävämpää.

Pääset alkuun hankkimalla muutamat keskeiset perusvärit. Sopiva aloitussetti voisi näyttää tältä:

 • titaaninvalkoinen
 • kylmä punainen – alitsaarinpunainen tai crimson
 • lämmin punainen –  cadmium, vermillion tai pyrrole
 • kylmä sininen – ultramariini
 • lämmin sininen – prussian blue tai cobalt blue
 • kylmä keltainen – lemon yellow
 • lämmin keltainen – kadmium
 • keltaokra – yellow ochre
 • poltettu sienna – burnt sienna
 • norsunluun musta – ivory black

Näistä väreistä pystyt sekoittamaan valtavan määrän erilaisia sävyjä. Värien sekoitukseen ja värivalintoihin voit ottaa avuksi myös väriympyrän. Väriympyrästä näet helposti miten eri sävyt syntyvät ja pystyt helpommin opiskelemaan värien sekoittamista.

Akryylivärien siveltimet

Akryyliväreille käytetään sekä synteettisiä että luonnonharjaisia siveltimiä. Ensimmäisten kerrosten maalaamiseen ja paksumpiin väripintoihin käytetään yleensä hieman jäykempiä siveltimiä (esimerkiksi sianharjassiveltimiä.) Tarkempiin yksityiskohtiin ja ohuempiin värikerroksiin käytetään yleensä hieman pehmeämpiä siveltimiä (esimerkiksi näädänkarvasiveltimiä.)

Jos budjettisi on rajallinen, älä osta kalliimpia siveltimiä. Siveltimiä tärkeämpää on hyvälaatuiset värit kuin viimeisen päälle olevat siveltimet.

Koska akryylivärit ovat nopeasti kuivuvia ja vesiohenteisia niin suosittelemme pesemään niitä usein maalaamisen aikana. Kovettunut akryyliväri ei ole enää vesiliukoinen eikä sitä saa pestyä pelkällä vedellä. Jos kuitenkin käy vahinko ja johonkin hyvälaatuiseen siveltimeen kuivuu akryyliväriä niin siveltimen voi pelastaa pen cleaner -aineella.

Muut tarvikkeet mitä voidaan tarvita akryyliväreillä maalaamisen aikana

Listasimme keskeisimpiä värineitä joita saatat tarvita akryyliväreillä maalaamisen aikana:

 • paletti tai kertakäyttölautanen värien sekoittamiseen
 • palettiveitsi värien sekoittamiseen ja märän värin poistamiseen maalauksen pinnalta
 • vesikippo siveltimiä varten sekä värin ohentamiseen
 • rättejä ja riepuja siveltimien pyyhkimiseen maalaamisen aikana
 • essu tai vaatteet jotka saavat likaanutua, kuivunut akryyliväri on erittäin vaikea saada pois vaatteista

Ohjesivustolta löytyy myös ohjeita erilaisten maalausnesteiden käyttöön. Kannattaa tutustua.

0
  Ostokset
  Sinulla ei ole ostoksiaPalaa kauppaan
  Scroll to Top
  Verified by MonsterInsights